Välj en sida

Många använder termerna hjul och fälg omväxlande, men de två är inte samma sak. Faktum är att fälgen är en av flera delar som utgör hjulet. Det är ytterkanten av hjulet där däcket sitter. Det inkluderar inte ekrarna eller den centrala hjulskivan, som också utgör en del av hjulet. Termen fälg används ofta för att hänvisa till eftermarknads- eller dekorativa hjul, till exempel aluminiumfälgar.

Vad är en fälg?

En fälg är den yttre kanten på ett hjul. Det håller däcket på plats och är vanligtvis U-format och är djupare i mitten än runt kanterna, eftersom det stödjer däckets vulst. Fälgen är normalt gjord av samma metall eller legering som resten av hjulet, även om ett extra lager av Teflon kan läggas till för att ge extra skydd.

Vad är ett hjul?

Hjulet är hela ”metallsektionen” som håller däcket. Termen ”hjul” används ofta för att beskriva hela monteringen, inklusive däcket, men detta är inte alltid fallet.

Hjulet består av flera delar. Den centrala skivan, eller navet, ersatte ekrar som användes på tidigare hjul. Navet fäster hjulet på bilens axel och är fäst med muttrar.

Fälgen sitter runt navet och håller fast däcket. I en stålhjulskonstruktion är fälgen vanligtvis ett enda rektangulärt stålstycke som är krökt och vikt för att passa runt navet. Storleken på fälgen avgör storleken på däcket som kan monteras på din bil, även om vissa hjul har däck som är större eller mindre än fälgen.

Fälgskador

Fälgen är den del av hjulet som ansluter till däcket. Som sådan spelar den en viktig roll för att upprätthålla säkerheten för din bil, och dess skick påverkar direkt hanteringen av ditt fordon. Fälgar kan skadas efter en kollision med trottoaren eller när du kör över ett pott hål. Även om detta är mindre troligt med en stålfälg, händer det fortfarande. Om din fälg har blivit skadad måste du få den fixad snabbt.

Tecken på en skadad fälg inkluderar vibrationer vid styrning, och en plötslig förändring av bilens köregenskaper.

Läs mer om kantstötta fälgar och hur man lagar dem här: https://dackline.se/blogg/hur-lagar-man-kantstotta-falgar/